0-800 123 444 wew. 306 i 283
Karczoch i jego właściwości
To jedno z najstarszych warzyw znanych ludzkości. Jednakże, cynarynę - główną substancję czynną karczochów - odkryto stosunkowo niedawno.
Mianowicie, w 1968 r. T. Maros wykazał, że ekstrakt z liści i korzeni karczocha przyczynia się do regeneracji wątroby, powodując lepsze jej ukrwienie oraz pobudzając jej funkcje antytoksyczne (czyli czynności odtruwające). Oprócz tego pozytywnego oddziaływania na wątrobę, cynaryna karczochów ma jeszcze inną zaletę polegającą na likwidowaniu zastojów żółci. Po podaniu ekstraktu z karczochów dolegliwości bardzo szybko znikają. Bóle ulegają złagodzeniu, ustępują też nudności, mdłości, wzdęcia i uczucie pełności.
W spisie roślin leczniczych cynarynę karczochów określa się jako:
➢ środek stymulujący wytwarzanie żółci w wątrobie (cholereticum)
➢ środek stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego (cholekineticum)
Ponadto, cynaryna wpływa na zmniejszenie poziomu tłuszczu we krwi. Ma to szczególne znaczenie obecnie, gdy zaburzenia przemiany tłuszczowej są szeroko rozpowszechnionym schorzeniem. Prace badawcze przeprowadzone w ostatnich latach potwierdziły korzystny wpływ karczochów na obniżenie poziomu cholesterolu. Karczochy muszą być więc uznane za ważny środek zapobiegający arteriosklerozie oraz łagodzący skutki wapnienia serca, naczyń krwionośnych i mózgu. Przeciwdziałają one także tworzeniu się kamieni żółciowych (80% kamieni to te, których materiałem budulcowym jest właśnie cholesterol).
W składzie karczocha - oprócz cynaryny - znajdziemy również:
- kwas jabłkowy
- kwas mlekowy
- kwas cytrynowy
- flawonoidy
- sole potasu
- sterole
- garbniki
- witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B
Flawonoidy w karczochu nie tylko korzystnie wpływają na wątrobę, ale są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Zresztą i same firmy farmaceutyczne doceniły tę właściwość: wyciąg z karczocha jest coraz częstszym składnikiem preparatów regenerujących wątrobę.
Karczoch jest warzywem jeszcze mało docenianym w naszym kraju i dlatego dosyć rzadko po niego sięgamy. Tymczasem warto poznać jego zalety, gdyż nie tylko czyni on danie bardziej wykwintnym, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie